MoreBanker viser annonser for långivere og kan motta provisjon for å formidle lån.
Lån penge billigt online på Morebanker

Hva er avdragsfrie lån?

Et avdragsfritt lån er, som navnet antyder, et lån hvor du ikke skal betale avdrag på ditt lån, men kun renter. Avdragsfriheten gjelder som oftest kun i en begrenset periode, og etter denne skal det igjen betales avdrag. Som låntaker kan det være en fordel å ha mulighet for å ta en periode med avdragsfrihet, da du på den måten har mulighet for å disponere dine penger til andre ting.

Her på Morebanker viser vi også lån hvor det er mulighet for å ta en eller flere måneder med avdragsfrihet. Hvis du ønsker å finne de lånene hvor det er mulighet for en avdragsfri periode, så har vi angitt dette tydelig som en av de 3 fordelene ved lånet. Men renter og gebyrer vil fortsatt bli lagt til. Typisk er det også en begrensning på hvor lang tid det kan la seg gjøre å være avdragsfri.

Når du tar en kortere avdragsfri periode, så vil løpetiden på lånet ikke endres. Det betyr at lånet fortsatt skal betales tilbake innen samme periode. Når den avdragsfrie perioden er overstått, så vil man derfor oppleve at avdragene er høyere enn tidligere. En avdragsfri periode er en god ide hvis du med sikkerhet vet at din økonomi vil endre seg positivt i den kommende fremtid. Det kunne eksempelvis være hvis du har en kortere og midlertidig periode uten inntekt eller med en ganske lav inntekt. Nedenfor finner du flere spørsmål og svar omkring avdragsfrie lån. 

Avdragsfrie lån - spørsmål og svar

 • Når ble avdragsfrie lån innført?
  • 10-årige avdragsfrie lån ble innført med et flertall i Stortinge tidlig på 2000-tallet.
 • Hva skjer når avdragsfriheten på mitt lån utløper?
  • Når avdragsfriheden på ditt lån utløper, så skal du betale en høyere ytelse på lånet. Du går nemlig fra kun å betale renter og bidrag på ditt lån, til også å betale avdrag på lånet. Det kan derfor ha en stor innvirkning på din økonomiske situasjon og ditt økonomiske spillerom.
 • Hvorfor skal jeg velge et avdragsfritt lån?
  • Det kan være mange årsaker til at man ønsker å velge et avdragsfritt lån. Når du velger et avdragsfritt lån, så betaler du ikke av på eksempelvis ditt boliglån i en periode. På den måten gir avdragsfrie lån et større økonomisk spillerom i hverdagen, hvilket kan være en stor fordel hvis du, for en periode, befinner deg i en presset økonomisk situasjon. Et avdragsfritt lån kan også, for noen personer, bety at de får et økonomisk spillerom som muliggjør at de kan beholde deres bolig fremfor å flytte fra den.
 • Hvor mange ganger kan man få avdragsfrie lån?
  • Utgangspunktet er at du kan ha en avdragsfri periode i opp til 10 år. I noen tilfeller er det dog mulig å få forlenget den avdragsfrie perioden. Men det krever at ditt realkredittinstitutt eller din bank hver tiende år sier seg gode for å yte en ny avdragsfri periode.
 • Hvor mange nordmenn har avdragsfrie lån?
  • Mange nordmenn velger å ta et avdragsfrit lån. Men tendensen er akkurat nå, at færre velger å ta opp avdragsfrie lån. Eksempelvis var det i januar 2018 ca. 29.000 færre med avdragsfrie lån sammenlignet med samme tidspunkt året før.
 • Hva har innføringen av avdragsfrie lån betydd for boligpriserne?
  • Der har vært en del snakk omkring hvorvidt innføringen av avdragsfrie lån i 2003 var medvirkende til at boligprisen steg. På sitt vis kan innføringen av avdragsfrie lån i 2003 kanskje ha medvirket negativt til den voldsomme stigningen i boligprisene. Avdragsfrie lån muliggjorde at man kunne sitte i eget hus eller leilighed til en meget lav ytelse. Tilbake i 2003 fikk det mange nordmenn til å forfølge deres boligdrøm. Det kan dermed godt være en av forklaringerne på boligprisboblen, uten at den kan stå alene


Derfor kan du trygt bruke Morebanker.no

Hos Morebanker.no jobber vi for å gi deg den perfekte oversikten over dine lånemuligheter. Vi rangerer de ulike lånene etter faktorer som popularitet, lånebetingelsene og vår provisjon. Vi blir kompensert for å sende kunder til partnere. Les mer her
notifyImg

Du kan få tilsendt tilbud og gode råd om lån ved å oppgi den e-postadresse:

Fortsett uten å oppgi e-postadresse

les mer om våre betingelser