MoreBanker viser annonser for långivere og kan motta provisjon for å formidle lån.
Lån penge billigt online på Morebanker

Hva betyr årlig prosentsats?

Årlig prosentsats er et begrep som refererer til årlige omkostninger i prosent. Dette uttrykket er de samlede omkostningene pr. år i lånets løpetid uttrykt i prosent, og det er et særdeles brukbart begrep fordi det inkluderer en stor mengde omkostninger og oppstartsgebyrer som ellers kan være vanskelig å gjennomskue.

Når du starter et lån, så vil det være en rekke startutgifter som også innregnes i den årlige prosentsatsen. Dette inkluderer utgifter som:

  • Stiftelsesprovisjon
  • Ekspedisjonsgebyr
  • Tinglysningsgebyr
  • Dokumentgebyr
  • Renter
  • Renters rente
  • Etc.

 Mange av disse utgiftene vektes forskjellig hos diverse tilbydere, og derfor kan det være umulig å sammenligne lånepriser. Med årlig prosentsats som samlende begrep, så blir de ”usynlige” utgiftene og gebyrene samlet og uttrykt i prosent av lånebeløpet.

Men du bør være oppmerksom på at årlig prosentsats også kan være umiddelbart misvisende, ettersom prosentsatsen er pr. år. Et kortere lån har typisk høye avdrag og en høy årlig prosentsats, men da lånetiden på kortfristede lån ikke er designet til å løpe over et helt år, så vil den årlig prosentsatsen være unaturlig høy. Det til tross for at lånet ikke vil gi renter i flere år.

Et lån med lengre løpetid og lave avdrag betyr færre årlige omkostninger, men disse lengre lånene inneholder ofte flere renteår, noe som betyr at rente skal tillegges adskillige ganger.

Årlig prosentsats er et effektivt redskap til å sammenligne lån med ens løpetid, da utgifter blir direkte sammenlignelige. Det er dog misvisende hvis du sammenligner lån med forskjellig løpetid. Vi her på Morebanker anbefaler at du ser på kredittomkostningene som utgangspunkt for sammenligningen.
Derfor kan du trygt bruke Morebanker.no

Hos Morebanker.no jobber vi for å gi deg den perfekte oversikten over dine lånemuligheter. Vi rangerer de ulike lånene etter faktorer som popularitet, lånebetingelsene og vår provisjon. Vi blir kompensert for å sende kunder til partnere. Les mer her
notifyImg

Du kan få tilsendt tilbud og gode råd om lån ved å oppgi den e-postadresse:

Fortsett uten å oppgi e-postadresse

les mer om våre betingelser