Hos Morebanker.no jobber vi for å gi deg den perfekte oversikten over dine lånemuligheter. Vi rangerer de ulike lånene etter faktorer som popularitet, lånebetingelsene og vår provisjon. Vi blir kompensert for å sende kunder til partnere. Les mer her
Et boliglån, eller huslån som noen kaller det, er kanskje det største lånet nordmenn flest tar opp. Selv om du skal ta opp boliglån til brukt bolig eller ny bolig, trenger du sannsynligvis et boliglån. Det er mye å tenke på når du skal ta opp et boliglån, som for eksempel effektiv rente, nominell rente, gebyrer og andre kostnader. Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig og er klar til å søke om lån, bør du også tenke på om du vil ha fast rente eller flytende rente. Hvor mye du kan låne avhenger blant annet av din økonomi og boligens verdi. Du kan også søke om å refinansiere boliglånet, altså flytte boliglånet til en annen bank.
Du kan også søke om å øke boliglånet ditt for å pusse opp huset ditt. Dette ansees av bankene som også boliglån fordi du bruker pengene på boligen og boligens verdi øker. Dermed blir også prisen høyere når du skal selge boligen. Det er mange måter å søker boliglån på, blant annet tilbyr store banker i Norge som DNB, Nordea og Sparebanken alle boliglån. Vi anbefaler at du ser på de største aktørene for å se hvor mye du kan låne og lese mer om hva det kommer til å koste. På denne måten kan du også finne den beste renten for boliglånet ditt.
Markedet for boliglån kan være en like uoverskuelig jungel som boligmarkedet i seg selv. Det kan være komplisert å gjennomskue hvilket lån som reelt sett er det billigste å velge, hva de forskjellige typer renter betyr og hvor mye du egentlig må ha i egenkapital for å få et boliglån. I tillegg er det mange som ønsker å refinansiere et allerede eksisterende lån av ulike årsaker. Her kan du lese mer om boliglån, lån til oppussing og bli klokere på begreper som avdragsfrihet og effektiv rente.
Egenkapital er den summen du skal bidra med selv for å få et lån. Dette er en prosentvis andel av den totale kjøpesummen på boligen du ønsker å låne til.
Et av de vanligste spørsmålene i forbindelse med boliglån, er hvor mye egenkapital man må ha for å få lov til å låne penger. Kravet for egenkapital er som utgangspunkt 15% av den totale kjøpesummen for å kunne låne til boligen. Dette er en prosentandel som er besluttet av finanstilsynet og det er dermed lovbestemt. Dette er et krav som kun gjelder for primærbolig, hvis det er snakk om en sekundærbolig, vil dette kravet være annerledes. For eksempel er kravet for egenkapital andel av sekundærbolig i Oslo på hele 40%. Dette kan, med de boligprisene som vi for tiden bevitner i de større byene i Norge, ofte en betydelig sum for folk flest.
For mange kan det også være en utfordring å spare opp til egenkapital i seg selv. Med en bolig som koster flere millioner kroner, kan egenkapitalen ofte utgjøre en forholdsvis stor sum. Det er i noen tilfeller mulighet for å få lån uten egenkapital, altså 100% finansiering fra bankens side, men dette krever en form for sikkerhet på en annen måte. Dette kan for eksempel være sikkerhet i annen eiendom eller hvis du kan få med en medsøker på lånet. Både din og denne medlånetakers betalingsevne blir tatt med i vurderingen om du kan få låne 100% av kjøpesummen. Dette er for eksempel tilfellet med Nordea Boliglån, at du kan få låne til hele kjøpesummen, hvis du oppfyller andre vilkår som kompenserer for den sikkerheten egenkapitalen gir.
Hvor billig et boliglån reelt sett blir, kommer an på flere faktorer. Både inntekt og egenkapital kan bidra til å bestemme hvor lav rente du kan få på lånet og om du kan få avdragsfrihet. Det er mange som hevder å kunne tilby det billigste boliglånet, men den beste måten du kan finne ut av hva som er det billigste lånet for deg, er å sammenligne tilbud fra flere banker. Skandiabanken boliglån, Sbanken boliglån, Nordea boliglån og DNB boliglån tilbyr lånekalkulator, så man kan beregne hvor billig lånet blir å betjene før man søker om boliglån.
Hvor dyrt eller billig et boliglån er, bestemmes altså av flere faktorer som hvor mye du ønsker å låne, hvor mye du har i egenkapital, hvor stor prosentandel av boligens verdi du ønsker å låne og over hvor lang tid du skal betale tilbake til lånet, for å nevne noen. Derfor er en lånekalkulator et praktisk verktøy, for deg som vil se på hvor dyrt det blir for nettopp deg, i de ulike bankene.
Det finnes noen boliglån som er særlig målrettet for unge. Det kan være spesielt vanskelig for unge å få boliglån og komme inn på et presset og dyrt boligmarked. Derfor finnes det noen løsninger som egner seg for unge. Et eksempel på dette er å spare til en egenkapital på en BSU-konto. BSU står for ‘Boligsparing for unge’, og er en sparekontoløsning fra DNB for folk under 34 år. Med en boligsparekonto gjennom BSU kan du spare 25.000 kr i året til egenkapital, trekke 5000 kr av på skatten og få DNB’s laveste rente.
Også hos Nordea boliglån har boliglån ung litt andre forutsetninger. Nordea låner normalt ut 75% av boligens totale verdi, men gjør et unntak med tiltak er Boliglån Ung, hvor man kan få låne opp til 85% av boligens verdi. Også DNB kan låne deg opp til 85% av boligens verdi hvis du er mellom 18 og 33 år. Her er det viktig å merke seg, at hvis man for eksempel er to stykker som vil låne pengene, så er det alderen til den yngste av de to lånetakere, som bestemmer om dere kan få et boliglån for unge eller ikke. Boliglån for unge har altså noen andre forutsetninger enn boliglån for ofte mer etablerte aldersgrupper. Tiltak og lånekategorier som disse er til for å hjelpe unge inn på et vanskelig boligmarked.
Hvilken rente du kan få på boliglånet, avhenger av flere faktorer. Noen banker kan som utgangspunkt tilby lavere rente enn andre, men renter på boliglånet kommer an på blant annet hvor mye du har betalt i egenkapital og betjeningsevne.
Hvor mye kan jeg få i boliglån? Hvis du vil finne ut hvor mye du kan låne og hvor mye du skal betale i renter, kan du bruke en Boliglån kalkulator. De fleste store banker som Sbanken, Nordea, Skandiabanken og DNB har denne typen kalkulator som du kan bruke for å beregne både rente og hvor mye du kan få lov til å låne. Dette kan være en fin veiledning hvis du vil finne ut av hvor du kan få den billigste renten på boliglån.
Når vi snakker om renter i forbindelse med boliglån er det også snakk om nominell og effektiv rente. Nominell rente boliglån er renten i seg selv og omfatter ikke andre kostnader ved lånet. Effektiv rente er den totale prisen du betaler for å ha lånet, og innebærer også andre kostnader enn renten i seg selv som for eksempel gebyrer.
Det finnes forskjellige renter på boliglån. Du har kanskje snublet over begrepene fast og flytende rente? Om du bør velge fast eller flytende rente kommer an på flere faktorer. Hvis du ønsker sikkerhet, kan en fast rente være fordelaktig for deg. En fast rente er en fastlåst rente, og derfor kommer det ikke plutselige endringer i hva du skal betale. Hvis du velger en flytende rente, kan det være lettere å få avdragsfrihet boliglån, men forutsigbarheten er ikke like stor som med en fast rente. Ulempen med en flytende rente kan være at du i perioder skal betale en høyere rente enn den du hadde da du inngikk låneavtalen, men det motsatte kan også være tilfellet. Historisk sett er en flytende rente mer lønnsom enn en fast rente, men en fast rente gir forutsigbarhet hvis du er avhengig av det.
Avdragsfrihet på boliglån er en periode du søker om, for å få en pause fra nedbetalingen på lånet. I måneder med mange andre utgifter eller en periode i livet hvor det kan være en utfordring å betale ned på lånet, kan dette være en løsning for noen. Som tidligere nevnt, kan det være lettere å søke om avdragsfrihet hvis du velger en flytende rente på boliglånet.
Ønsker du å refinansiere boligen din? Dette kan være aktuelt hvis du ønsker å få et større boliglån eller finne en bank som kan gi deg bedre lånebetingelser enn de du har i forveien. Formålet med å refinansiere boliglånet er altså enten å utvide det eller flytte et allerede eksisterende lån til en annen bank. Noen ønsker for eksempel å utvide boliglånet, hvis de for eksempel vil hjelpe barna inn på boligmarkedet og hjelpe med å finansiere boligkjøp.
Lånemarkedet er i konstant endring og det dukker opp nye lånetyper hele tiden. Hvis det for eksempel kommer en ny lånetype som passer bedre til dine behov eller dine omstendigheter endrer seg, er det for noen relevant å undersøke om refinansiering kan være den riktige løsningen. Dette gjelder spesielt hvis boligen din er steget i verdi og du har lånt mindre enn boligen er verdt i dag.
Kanskje kan du få en bedre rente enn den du allerede har? Hvis du tenker på å få refinansiert boliglånet, kan det være lurt å få en ny verdivurdering av boligen din.
Det er mange som velger å låne penger til å pusse opp boligen. Å pusse opp er som de fleste vet, ofte en ganske stor investering for folk flest. Å pusse opp et bad eller et kjøkken, få nytt gulv i stua eller slå ned en vegg – det kan fort bli dyrt, selv om man velger å gjøre mye selv. Spesielt bad kan være viktig når man skal selge boligen igjen, og boligen blir ofte vurdert lavere med et gammelt eller slitt bad. Dette er derfor et viktig punkt for mange som ønsker å pusse opp med henblikk på salg.
Noen velger å øke lån på huset til oppussing. Hvis boligen er steget i verdi, og altså er verdt mer enn du har i lån, kan dette være en mulighet. Ifølge DNB, er det mange som søker om refinansiering av boliglån med hensikt å pusse opp bolig eller hytte. Fordelen med å utvide eller refinansiere boliglån for å få råd til å pusse opp, er at dette er en utgift som ofte kan lønne seg i siste ende. Det å pusse opp en bolig kan i stor grad påvirke eiendommens verdi. Derfor er det annerledes å utvide boliglånet til oppussing enn for eksempel til forbruk.
Det finnes altså mange muligheter hvis du vil ha et boliglån. Hvor mye du kan låne og hvilken rente du kan få, kan du regne ut med en smart boliglånkalkulator og sammenligne priser fra flere banker. Størrelsen på denne utvidelsen, avhenger selvsagt av hvor mye oppussingen vil koste. Å finne et boliglån trenger ikke å være så komplisert eller uoverskuelig når man har styr på de basale begrepene. I denne artikkelen har vi fokusert på å gi deg grunnkunnskapen du trenger for å finne frem i lånejungelen og bli klok på de begrepene du søker på, i forbindelse med å søke om boliglån, refinansiering og lån til oppussing av bolig.
Det er selvsagt også mulig å søke om forbrukslån til oppussing, og bruke dette lånet til å pusse opp boligen istedenfor å øke boliglånet. Det er dog viktig å merke seg at et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, og dermed koster det typisk mer enn å øke boliglånet. Det å ta opp et forbrukslån for å pusse opp bolig er altså mulig, men generelt vil anbefalingen være å heller øke boliglånet sitt gjennom banken. Som oftest får du bedre rente for et boliglån, fordi et boliglån setter sikkerhet i boligen, og dermed kan tilby et lavere rentenivå. Samtidig er det viktig å tenke på at dersom man har flytende rente på boliglånet, så kan denne endres over tid. Derfor anbefaler vi å snakke med banken sin før man setter i gang prosessen med å låne penger for oppussing.